Studiebesök hos byggemenskapen Kumlet, Brännö

Kumlet
Den 5-6 april hölls Föreningen för Byggemenskapers årsmöte i Göteborg, och platsen för detta var biograf Aftonstjärnan på Lindholmen. Under söndagen anordnades även ett studiebesök hos Brf Kumlet ute på Brännö. Den består av två huskroppar med totalt åtta lägenheter uppförda som en byggemenskap. Det är ett på många sätt spännande projekt, och det har varit en lång och mödosam process innan lägenheterna stod inflyttningsklara under våren 2013.

Efter en angenäm färjetur från Saltholmen …

.. kom vi iland på Brännö

För en öckeröbo i exil blir det väldigt påtagligt hur olikt den södra skärgården kommit att utvecklas i jämförelse med merparten av den norra; det är lite som att träda in i ett parallellt universum där bilvägarna lyser med sin frånvaro.

Fastighetskontoret har satt upp en skylt vid fårhagen angående möjliga tomter för framtida byggemenskaper (Klicka för att förstora bilden)

Efter ungefär en kvarts promenad var vi framme vid Kumlet.

Lite känsla av stugby i fjällen …

David Landström bor i en av lägenheterna med sin familj. Han visade oss runt och berättade ingående om projektets tillblivelse.

Initiativet till byggemenskapen togs från början av fyra frånskilda mammor. Det fanns inte några hyresrätter att tillgå på ön, så ambitionen med projektet var att hitta en prisvärd boendeform som möjliggjorde att de kunde bo kvar. Detta var omkring år 2000, och det dröjde alltså fram till våren 2013 innan husen var inflyttningsklara.

Anledningen till att det tog sån tid handlade bland annat om en utdragen planprocess, svårigheter att få banklån, privatekonomiska risktaganden och överklaganden upp till regeringsrätten. De inblandade fick i princip pantsätta allt de ägde samt låna pengar av släkt och vänner. Av de fyra initiativtagarna var det bara en som var kvar när det var dags för inflyttning.

Då handlade det inte längre om några hyresrätter till överkomligt pris, utan om relativt dyra insatslägenheter. Förvisso till ett kvadratmeterpris drygt tio procent under genomsnittet för nyproduktion — och det med gedigna byggnadsmaterial — men ändå ganska långt ifrån den ursprungliga tanken.

En sak som i slutändan möjliggjorde finansieringen var att de två anlitade byggbolagen gick in och köpte lägenheterna i det ena huset (två lägenheter vardera). Dessa fick de sedan sälja till marknadspris. De inblandade fick verkligen bjuda till för att bygget över huvud taget skulle kunna genomföras.

0f19e5aa-ce4e-11e3-9714-bc305bdeeac3

Från början fanns tankar om en stomme i betong, men det skulle bli för dyrt och otympligt med tanke på läget ute på Brännö. Valet föll istället på en konstruktion i massivträ. Den omständliga transporten av byggnadsmaterial och maskiner ut till ön var en av de faktorer som drev upp kostnaden för bygget rejält.

Panel av järnvitriolbehandlat limträ

Entrén till lägenheterna på övervåningen bärs upp utan pelare

Utsikt mot Känsö (från berget, men motsvarar ungefär den från övervåningen)

Mötet mellan inne och ute

Rejäla träväggar


En del av vår grupp bestod av pensionärer från Alingsås. De har gått samman för att bilda en egen byggemenskap.

Medan vi bjöds på kaffe berättade David vidare om de olika utmaningar och svårigheter byggemenskapen mötte under projektets gång.

Bygget var väldokumenterat. Konstruktionen med element i massivträ påminner om den i ett pepparkakshus fast i större skala


Efter studiebesöket åt vi på Brännö värdshus, där bilder på Lasse Dahlquist pryder väggarna.


Blotta tanken på att försöka transportera byggnadsmaterial på såna här småvägar …

Det var ett väldigt trevligt och uppstyrt besök. Förhoppningsvis blir det fler i takt med att byggemenskaper blir ett mer realistiskt alternativ i framtiden (det skall inte behöva ta 13 år!). Ett stort tack till alla inblandade.

Rapport av Olof Antonsson. Texten har tidigare varit publicerad, med ytterligare några bilder hos YimbyGBG

Posted in Aktiviteter, Artiklar, Bygggemenskapsbesök, Förening and tagged .

One Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *